• Сб. Вер 21st, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

Робота без бар’єрів: на Рівненщині підтримують кожного, хто прагне працювати

Вер 17, 2024

На Рівненщині продовжують розбудовувати безбар’єрне середовище. Це стосується й працевлаштування. 

Про проєкт «Робота без бар’єрів» розповіла під час брифінгу директорка Рівненського обласного центру зайнятості Надія Плютинська. Модерував захід радник голови ОДА Сергій Татаренко. Переклад жестовою мовою – Любов Глух.

«Саме економічна безбар’єрність лягла в основу створення Національної стратегії безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. «Робота без бар’єрів» – це проєкт Міністерства економіки, який реалізується як виконання цієї стратегії. Його головною метою залишається доступність до роботи осіб з інвалідністю, молоді, ветеранів, внутрішньо переміщених осіб. І завданням цього проєкту є охоплення вразливих критерій активними програмами», – розповіла Надія Плютинська.

На сьогодні на Рівненщині діє низка ініціатив, спрямованих на рівні можливості щодо працевлаштування, отримання освіти, ведення бізнесу – незалежно від віку, статі, сімейного стану, а також стану здоров’я людини.

Програма «єРобота» започаткована в 2022 році. З початку її дії мікрогранти отримали майже півтори тисячі осіб на суму понад 351 млн грн. Також було створено понад 2 тисяч нових робочих місць. Програма вдосконалюється і нині стартував компонент для молоді.

Програма «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей» започаткована в квітні 2023 року. Розглянуто 61 заявку та схвалено 36 позитивних рішень. Наразі профінансовано 30 осіб на загальну суму понад 14 мільйонів.

Також дієвою формою щодо конкурентної спроможності осіб є отримання ваучерів на навчання. Це документ, який дозволяє отримати нову професію або нову спеціальність у вищому начальному закладі. На сьогодні можна отримати спеціальність і кваліфікацію в межах 124 професій. Упродовж 2024 року службою зайнятості Рівненщини видано понад пів тисячі ваучерів на загальну суму 11 мільйонів гривень.

Також важливою є програма, яка мала початок у вересні 2023 року – надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю. З початку дії програми на Рівненщині надано компенсації за облаштування робочих місць для 25 працівників з числа осіб з інвалідністю І та ІІ групи. Загальна сума майже 2 млн грн.

Успішно діє програма компенсації роботодавцям витрат на оплату праці при працевлаштуванні ВПО. Упродовж 2024 року працевлаштовано 149 ВПО та компенсовано за їхнє працевлаштування майже 3 млн грн.

Загалом від початку цього року працевлаштовано 236 осіб з інвалідністю, 397 ВПО, а також 2430 молодих людей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *