• Сб. Жов 5th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

В обласній раді Рівненщини навчали, як вигідно продавати надлишкове комунальне майно

Лип 5, 2024

У Рівненській обласній раді пройшов семінар-навчання для працівників територіальних громад області, відповідальних за проведення процедури приватизації.

Як повідомили в установі, таке навчання відбувається вперше та стало продовженням теми, яку обговорювали на засіданні Ради громад при голові обласної ради на початку червня.

Тоді йшлося про досвід Хмельниччини щодо підтримки Збройних Сил України за рахунок реалізації майна, яке розташоване на території громад і не використовувалося роками.

Представники Хмельницької обласної ради зазначили, що завдяки цій ініціативі влада регіону додатково отримала 65 млн грн, вигідно продавши приміщення колишньої школи та старі гаражі.

“Нагадаю, Верховна Рада нещодавно прийняла зміни до законодавства і тепер громади можуть легально спрямовувати витрати на допомогу Силам оборони. А продаж надлишкового або безхазяйного майна – хороша можливість отримати гроші”, – зазначив голова РОР Андрій Карауш.

Захід відбувся за участі представників регіонального відділення Фонду держмайна Рівненської та Житомирської областей. Загалом до семінару долучилися понад 40 учасників.

Під час навчання обговорювали ключові питання, зокрема, що робити з надлишковим майном у громадах, яка процедура приватизації комунального майна під час воєнного стану, порядок підготовки лотів у системі АТ «Прозорро.Продажі», а також як проводити аукціони, щоб отримати позитивний результат.

Начальник регіонального відділення Фонду держмайна України по Рівненській та Житомирській областях Кирило Бережний розповів, що цьогоріч Фонд планує отримати прибуток 4 млрд грн. від продажу об’єктів приватизації.З початку повномасштабного вторгнення відділення ФДМУ провело в області 60 аукціонів, а громади – лише 40 торгів. У це число входять 7 тих, які йшли від обласної ради.

“Позитивний результат – це сума, яку ми отримаємо від реалізації державного чи комунального майна. Наше завдання – кінцева ціна реалізації об’єкта має бути найвищою. Тому дуже важливо докладати максимум зусиль для висвітлення процесів приватизації. Фонд держмайна та всі його регіональні відділення приділяють багато уваги процедурі промоції, і таким чином, ми збільшуємо кількість учасників аукціону. Чим більше людей будуть знати про ваші пропозиції, тим кращим буде результат”, – зазначив Кирило Бережний.

Детальніше зупинились на питанні обліку безхазяйного майна, тобто майна, яке не має власника, або власник якого невідомий. Непередача його у комунальну власність (як того вимагає законодавство) призводить до того, що органи місцевого самоврядування щонайменше недоотримають до місцевого бюджету надходжень у формі орендної плати чи коштів від його реалізації. Тому тергромадам необхідно приділяти увагу виявленню такого майна.

Під час семінару представники АТ «Прозорро.Продажі» провели навчання про те, як користуватися системою, та про основні особливості цього майданчика.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *