У Володимирецькій громаді Рівненської області активно зберігають та популяризують свої кулінарні традиції.
Однією з таких страв є «Ланцепупики», яка, як і сушена риба в печі, стала гастрономічною візитівкою цього регіону.
Рецепт цієї унікальної страви вдалося віднайти у родини Люсі Підвишенної, яка проживає в селі Біле.
Дослідження проводилося в рамках проєкту «Рівненщина на смак», ініційованого Управлінням культури і туризму Рівненської ОДА.
Ця страва бере свій початок з XIX століття і являє собою картопляні кульки, які подають з грибною підливою та шкварками, а зверху посипають зеленим подрібненим кропом. Пропонуємо вашій увазі рецепт цієї автентичної страви:
- Відваріть картоплю в мундирі, очистіть і пропустіть через м’ясорубку.
- Додайте сіль, перець і крохмаль. Замісіть тісто.
- З тіста сформуйте кульки розміром з волоський горіх.
- Відваріть їх у підсоленій воді (1 ч. л. солі) до спливання на поверхню.
- Грибна підлива:
- Наріжте кубиком цибулю і підсмажте на олії до прозорості.
- Додайте подрібнені гриби і 0,5 ч. л. солі, смажте 3-5 хвилин.
- Окремо обсмажте борошно на сухій сковорідці до світло-коричневого відтінку.
- Розведіть борошно водою, ретельно розмішайте, щоб не було грудочок.
- Додайте розведене борошно до цибулі з грибами, поперчіть, перемішайте і додайте вершкове масло. Тушкуйте підливу до загусання.
- Піджарте шкварки.