• Чт. Тра 2nd, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

У Рівному вшанували пам’ять Анни Валентинович

Кві 11, 2024

В Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся захід пам’яті, присвячений Анні Валентинович, яка загинула 10 квітня 2010 року в авіакатастрофі, що сталась неподалік російського смоленська.

Про це повідомили в Рівненській обласній раді.

Того трагічного дня загинуло 96 польських високопосадовців на чолі із президентом Лехом Качинським.

Польська делегація прямувала до рф, щоб вшанувати пам’ять загиблих у Катині в 1940 році.Серед загиблих була і Анна Валентинович – видатна громадсько-політична польська діячка, журналістка, дисидентка, письменниця українського походження.

Народилася вона в селі Сінне (нині Садове Гощанського району) у багатодітній родині. У 1943 році сім’я, до якої Ганна пішла в найми, без відома батьків вивезла дівчинку до Польщі.

Працювала зварювальницею, кранівницею, боролась за дотримання прав робітників. Стала одним з лідерів антикомуністичного руху в Польщі.

Під час страйку 1980 року за громадянські права була одним із найважливіших членів руху.

Вона стояла біля витоків Вільних Профспілок Польщі і відіграла величезну роль у справі повалення в країні комуністичного режиму. Стала співзасновницею незалежної профспілки «Солідарність».

Незважаючи на труднощі (як і все інакше, подолала рак у свої тридцять) вона дожила до 80-річчя, допоки авіатроща не обірвала її життя.

Не була знана українцями. Тож коли після страшної трагедії Радіо Свобода поінформувало про те, що серед загиблих етнічна українка – інформація викликала скептику і обурення.

Як свідчить технічний звіт розслідування Смоленської катастрофи, який презентували у 2018 році в Польщі, літак Качинського знищили два вибухи.

Про те, ким стала для наших народів одна з найвпливовіших жінок світу, розповідали запрошені на захід історики, представники громадськості та діячі культури.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *