• Нд. Лип 7th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

В обласному музеї вшанували стародавню ікону Пресвятої Богородиці

Лип 3, 2024

У день свята ікони Пресвятої Богородиці «Одигітрія Дорогобузька» в Рівненському Обласному Краєзнавчому Музеї відбулось пошанування цього чудотворного образу.

Про це повідомили в Рівненській обласній раді.

Ікона Богородиці-Одигітрії датується кінцем ХІІІ ст. Її знайшов у 70-тих роках минулого століття український мистецтвознавець Павло Жолтовський в селі Дорогобуж тодішнього Гощанського району Рівненської області у напівзруйнованій церкві Успіння Пресвятої Богородиці. Образ реставрували у Львівській філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України.

Після реставраційних робіт у 1984 році ікону передали до Рівненського обласного музею, де вона знаходиться по сьогоднішній день. Цей музейний предмет належить до державної частини Музейного фонду України.Копія ікони, створена іконописцем Олександром Лавориком, знаходиться у Свято-Покровському соборі міста Рівного.

Пошанування образу розпочалося з молебню до Пресвятої Богородиці, який очолив митрополит Рівненський і Острозький Іларіон.

До слова, урочистий молебень пройшов у тій частині музею, де в 20-х роках минулого століття знаходилась Спасо-Преображенська церква, яка була побудована для студентів училища.Її під час І світової війни, відступаючи, зруйнували війська імперської росії. За свідченнями очевидців, все, що було в церкві, було вивезене в курськ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *