• Пн. Жов 7th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

На Рівненщині підсилюють підтримку ментального здоров’я

Лип 17, 2024

Маємо зробити так, щоб послуга з психологічної допомоги дійшла до кожного населеного пункту області.

Про це повідомив перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін під час засідання робочої групи з питань затвердження концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Рівненській області.

«Цьогоріч у червні Кабінет Міністрів України затвердив заходи з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я до 2030 року. Сьогодні ми зібрали представників робочої групи для розробки та написання плану заходів, які підсилять послугу з ментального здоров’я. Маємо до кінця місяця окремо в кожній галузі визначити потребу такої допомоги, а також спланувати механізми щодо збільшення нашої існуючої мережі. Окрім того, пропрацювати алгоритми підвищення кваліфікації психологів», – сказав Сергій Подолін.

На засіданні окремо звернули увагу на психо-емоційне навантаження працівників силових структур, рятувальників та медиків, адже саме ця категорія фахівців працює при ліквідації надзвичайних ситуаціях.

Директор Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської ОДА Олег Вівсянник зазначив, що нині найбільшою проблемою лишається професійність кадрів. Він додав, що війна внесла свої страшні корективи, а підготовка фахівців не завжди націлена на окрему цільову аудиторію – з дітьми та ветеранами застосовуються різні методики.

«Маємо сьогодні такі виклики: відсутня проміжна ланка між психологічною допомогою на первинній ланці та спеціалізованих закладах, недостатньо навчені фахівці та високий рівень стигми населення. На жаль, досі лишається соціальний факт, коли до лікаря люди ідуть, а до психолога бояться. Саме сімейні лікарі мають врегулювати цю невідповідність. Нагадаю, на Рівненщині навчено 1324 медики, які надаватимуть супровід і лікування людям з психічними розладами на початковому рівні», – сказала заступниця директора Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської ОДА Олена Гандзюк.

Нагадаємо, Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яку ініціювала перша леді Олена Зеленська, спрямована на розбудову якісної системи надання послуг у сфері психосоціальної підтримки та розвиток культури піклування про ментальне здоров’я.

Насамкінець, директорка Рівненського обласного центру психічного здоров’я населення Людмила Дишлюк резюмувала, що досі найбільшим викликом залишається послуга, яка надається ветеранам та членам їхніх сімей. Так, за останньою статистикою, у порівнянні з попереднім періодом у 2023 році випадки посттравматичного стресового розладу зросли на 73%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *