• Сб. Вер 21st, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

На Рівненщині затвердили план формування мережі старшої профільної школи

Вер 21, 2024

Відповідний проєкт рішення обговорювали на сесії обласної ради.

В 2021 році набули чинності зміни до Закону «Про повну загальну середню освіту». Відповідно до них, з 2027 року шкільна освіта має поділятися на три рівні:

  • початкову (1-4 класи);
  • базову (5-9 класи);
  • та старшу профільну школу (10-12 класи).

Базові школи називатимуть гімназіями, а заклади старшої профільної школи – ліцеями.

На Рівненщині не один місяць триває робота над формуванням плану нової мережі старшої школи.

Над її розробкою працюють фахівці Департамент освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації спільно з громадами.

Проєкт документу винесли на розгляд депутатів. Питання непросте і потребує ретельного підходу – таку тезу висловлювали всі, хто брав слово для виступу.

Щоправда, на думку одних, поспішати з прийняттям запропонованого варіанту не варто, адже не в усіх громадах згодні з баченням профільного департаменту.

Інші ж наполягали на тому, що чим швидше буде прийнято план цієї мережі, тим більше буде часу, щоб його максимально вдосконалити.

Після тривалих дискусій рішення таки підтримали: 41 “ЗА”. У попередньому плані передбачено, що на Рівненщині буде 86 ліцеїв.

“Тепер завдання всієї області – мудро сформувати відповідну мережу, це стосується теперішніх ліцеїв і закладів профтехосвіти. Добре, що ми почали це обговорення завчасно. Наголошую, що це – не догма, не кінцевий варіант, а лише орієнтовний план. Тому хочу, аби в громадах звернули на це увагу”, – висловив свою позицію щодо цього питання голова обласної ради Андрій Карауш.

Він також наголосив на критеріях, від яких залежить, може заклад бути ліцеєм, чи ні. І до цього в громадах мають підійти з особливою ретельністю.

Зокрема, йдеться про належну матеріально-технічну базу: наявність укриттів, їдалень, шкільних автобусів, гуртожитку (якщо учням доведеться доїжджати за більш ніж 10 км). А головне – вчителів відповідної кваліфікації та, власне, достатньої кількості старшокласників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *