• Чт. Тра 2nd, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

Росія перетворила пам’ять про трагедію війни на свято

Тра 9, 2021

Україна відзначає дві важливі дати: 8 травня вшановуємо пам’ять жертв Другої світової війни й відзначаємо примирення між країнами-учасницями, а 9 травня згадуємо як День перемоги над нацизмом.

Другу світову війну визнано найбільшою катастрофою в історії людства. За деякими оцінками, вона забрала життя близько 80 мільйонів людей і назавжди змінила життя тих, хто вижив. Страшні події 1939-45 років стали точкою неповернення для більшості країн-учасниць. Україна разом зі всім цивілізованим світом промовляє – «Ніколи знову». Ця фраза звучить десятками європейських мов. Натомість, у сучасній Росії, яка позиціонує себе як повноправну наступницю СРСР, лунає зовсім інша риторика: за гаслом «можем повторіть» чути неприховану агресію, зневагу до пам’яті жертв війни і людського життя в принципі. За матеріалами «Укрінформу».

Як взагалі співіснують поняття трагедії війни та бажання її повторити? Як Росії вдалося перетворити пам’ять про трагічні події на свято, і як вона «еволюціонувала» на цьому шляху за більш ніж 70 років? Що насправді у День перемоги над нацизмом святкує держава-агресор?

Росія святкує «велич» СРСР, аби зняти відповідальність за розв’язання Другої світової війни, експансійну політику і масштабні злочини тоталітарного режиму.

Підписання між СРСР і Німеччиною «Договору про ненапад» включно із Секретним протоколом, що передбачав розподіл Східної Європи між країнами-підписантами, є історичним фактом. Комуністичний режим довго заперечував сам факт існування Протоколу та інші докази співпраці з нацистською Німеччиною. Не дивно, що латентно це продовжують заперечувати і в сучасній Росії, адже статус союзника Гітлера аж ніяк не вкладається в образ країни-визволительки, яка бореться з нацизмом.

До того ж, Росія усіма силами намагається уникати прирівнювання комунізму до нацизму. В січні 2021 року Путін навіть запропонував Держдумі внести на розгляд законопроєкт, що забороняв би публічно ототожнювати ролі СРСР і фашистської Німеччини, а днями такий проєкт було дійсно зареєстровано.

Що робить Росія в намаганні відбілити дії СРСР? Звинувачує західні демократії в розв’язанні війни. Мовляв, саме через «змову західних держав» Гітлер розпочав захоплення територій. Наприклад, про це йдеться в промові російського президента на неформальному саміті СНД, який відбувся в грудні 2019 року. Особливо інтенсивними протягом останніх років стали висловлювання Кремля на адресу Польщі, та й щодо інших країн – Британії, США, Франції й країн Балтії – риторика не змінилася.

Інструменти маніпуляцій:

● навмисне спотворення історичних фактів;

● розпалювання ненависті до країн Заходу;

● суміш фактів і вигадок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *