Харчування дітей – це інвестиція в здорове майбутнє. Саме цьому питанню була присвячена нарада Міністерства освіти і науки, на якій нашу область представляв перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.
Він окреслив ключові напрямки впровадження реформи в області.
Гарячі страви – обов’язкова умова. Сьогодні у 48% шкіл Рівненщини учні отримують гарячі страви, приготовані на місці. Ще 40% закладів освіти користуються послугами аутсорсингу, а 12% – отримують харчування за допомогою кейтерингу.
Контроль за якістю продуктів.
У 93% закладах загальної середньої освіти області впроваджено систему НАССР – постійні процедури моніторингу небезпечних факторів у критичних точках. Це дозволяє гарантувати безпечність продуктів і дотримання стандартів при приготуванні страв.
Модернізація харчоблоків триває.
Для Рівненської області розподілено субвенцію на модернізацію харчоблоків. За ці кошти буде завершено реконструкція 5 розпочатих об’єктів, а також облаштовано три «Базові кухні» (одну в Дубенській громаді, дві – у Сарненській).
«Реформа шкільного харчування має стратегічне значення для розвитку суспільства. Її мета — забезпечити дітей доступом до корисного, збалансованого раціону, формувати культуру свідомого вибору здорової їжі та створювати умови для щоденного піклування про власне здоров’я змалечку. Безпечність, якість, ефективні закупівлі – основа нової системи», – сказав Сергій Подолін.
У планах також – проведення інформаційних заходів, під час яких дітям і батькам розповідатимуть про переваги здорового харчування.
Нагадаємо, що МОН планує розширити програму безкоштовного харчування в школах. З вересня 2025 року вона охопить учнів 5-11 класів у прифронтових областях. А з вересня 2026 року – всіх учнів 5-6 класів. Також планується посилення контролю за якістю їжі в шкільних їдальнях. Серед іншого – навчання кухарів готувати здорову їжу та оновлення обладнання.