• Чт. Тра 2nd, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

“Нетканка” орієнтуватиметься на прогноз погоди

Чер 12, 2021

Рівненська фабрика нетканих матеріалів, яка торік відсвяткувала піввіковий ювілей, стала своєрідним брендом Рівного. Адже, будучи унікальним в Україні за асортиментом продукції гігантом-підприємством, вона з року в рік впевнено розвивається і непохитно зберігає за собою статус лідера вітчизняної легкої промисловості.

З якими здобутками підійшов до свого професійного свята – Дня працівників легкої промисловості – колектив «нетканки», яка не лише нарощує темпи виробництва, а й бере активну участь у реалізації соціальних проєктів?

Про це розмова журналіста «7 днів» із заступником голови Наглядової ради ПрАТ Рівненська фабрика нетканих матеріалів, членом Рівненського міськвиконкому Богданом Гапяком.

– Богдане Володимировичу, пандемія коронавірусу боляче вдарила по всій світовій економіці. Отож як карантинний рік позначився на роботі «нетканки»?

– Знаєте, відповім словами народної мудрості: якщо довго йти, то можна далеко зайти. Тобто якщо дуже-дуже старатися, то завжди буде якийсь результат. Друге, в чому не раз переконався, у будь-якій справі треба надіятися тільки на Бога і на себе. По-третє, можна всяке казати про нашу владу – як колишню, так і теперішню. Та добре вже те, що вона якщо не може допомогти, то хоча б не заважає. А загалом, як на мене, попри всі труднощі ми стійко пережили карантинний рік. Не хочу хвалитися, але Фабрика нетканих матеріалів стабільно перебувала на ринку. Певною мірою завдяки тому, що ми не підвищували ціни на свою продукцію. Хоча за цей період зросла вартість електроенергії, сировини, яка в середньому подорожчала на 70 відсотків, а клей ПВА – взагалі втричі. Все це вкупі, гадаю, дало свій результат. Скажімо, квітень минулого року, як всі пам’ятають, через пандемію ковіду був для вітчизняної економіки провальним. «Нетканка» ж пройшла його доволі рівно. Відтак за підсумками прожитого року маємо певний ріст обсягу виробництва. Словом, ми багато і щодня працюємо. А отже, маємо й відповідний результат.

– Ще кілька років тому ви переконували, що використання під час будівництва і капремонту доріг геотекстилю, який «нетканка» готова віддавати місту на вигідних умовах, здешевлює роботи і подовжує тривалість експлуатації автошляхів. Чи користується продукція вашої фабрики у Рівному попитом?

– Скажу, напевно, крамольну річ: поки що для нашого підприємства місто втрачене. Відверто кажучи, я вже втомився оббивати пороги владних кабінетів, де мене просто не чують. А може, у нинішньої влади до наших технологій просто ще руки не дійшли. Натомість інші міста, як-от Дніпро, Хмельницький, Тернопіль, Луцьк, залюбки купують нашу продукцію. Одне слово, міська влада не цікавиться нашою продукцією. Чого не можна сказати про деякі потужні підприємства, як, для прикладу, фірми Реноме, яка використовує наші матеріали для шумо- та гідроізоляції. До речі, наші матеріали мають дуже широкий спектр застосування, а не тільки, як дехто думає, при ремонті та будівництві доріг. Продукція «нетканки» використовується при зведенні житла, цивільних об’єктів. Ось, наприклад, зараз фірма Реноме застосовує наші матеріали в будівництві великого офісного і спортивно-оздоровчого комплексу.

Величезну кількість геотекстилю (кілька останніх тижнів по 20-30 тисяч квадратних метрів) бере у нас на земляні роботи «Кроноспан». Це й зрозуміло, бо екологія повинна стояти на першому місці. Сучасні технології дозволяють бути виробництву безпечним для довкілля. Для цього є відповідні фільтрувальні матеріали, які ми також виготовляємо і успішно постачаємо на низку підприємств України. Наприклад, Нікопольський завод феросплавів кожного року бере на «нетканці» фільтрувальних матеріалів на 3-4 мільйони гривень. До речі, в цьому році ми почали реалізовувати фільтрувальні матеріали, які застосовуються в аеропортах України. Вже місяців чотири активно працюємо на цьому ринку.

Що стосується доріг, то в цьому напрямі прориву ще не відбулося. Дуже сподіваюся що (завдяки налагодженню співпраці з облдержадміністрацією) в цьому році реалізуємо два пілотні проєкти у північних районах Рівненщини, де при будівництві доріг будуть використовуватися наші текстильні матеріали.

А поки що ми, на жаль, реалізовуємо свою продукцію за межами області. Зокрема, в цьому році на півдні Україні, зокрема в Одеській області та навіть у Бердичеві, будується багато енергетичних об’єктів із сонячних батарей, де всі проїзди встеляють геотекстилем. Замовники дуже задоволені нашою продукцією, а відтак вона набирає дедалі більшої популярності. До того ж ми намагаємося не лише випустити добротні матеріали, а й виконати всі договірні умови щодо обсягів і термінів постачання.

– Раз ми вже заговорили про екологію, то ще років зо два тому вели мову про те, що Україні також треба відмовлятися від поліетиленових пакетів, як це робить цивілізований світ. Тому запустили на Фабриці нетканих матеріалів пошиття екосумок. Нова продукція знайшла свого покупця?

– Тут треба й собі докорити за те, що ми не надто активно поводилися на цьому ринку. Когось не влаштовували ціна, дехто висловлював невдоволення чимось іншим. Тому поки що популяризуємо цей вид продукції таким чином: практично всі більш-менш значимі заходи, що відбуваються в Рівному, використовують наші екосумки, на які наносимо їхні логотипи. Це йде на «ура!», всім подобається. Але недавно побував у Польщі, де відвідав магазин, в якому побачив величезний асортимент такої продукції. Відтак, провів нараду з нашими менеджерами, будемо намагатися повоювати за цей ринок. Найперше що треба зробити? Переконати споживачів у тому, що пластикових пакетів, зважаючи на прийнятий закон, надалі не буде. Альтернативою їм можуть служити екосумки – вони екологічно безпечні, мають привабливий вигляд і довго служать. Зрештою, вибір за людьми.

– Чи запустили останнім часом якесь нове виробництво? Торік, як відомо, «нетканка» налагодила випуск медичних масок і лікарських одноразових халатів.

– Щоб запустити їх у масове виробництво, необхідна відповідна сертифікація. А в квітні минулого року почали шити медичні маски через те, що на той час, у період загострення пандемії, існував дуже гострий дефіцит на захисні засоби. Зрештою, налагодили випуск масок, на яких не мали наміру заробляти, а роздавали їх як благодійну допомогу. Як і медичні халати. Скажімо, для Центральної міської лікарні. Треба молитися Богу за всіх наших медиків, які не рахувалися ні зі своїм здоров’ям, ні з часом, а рятували людей від небаченої напасті. Було б нечесно, якби ми не підставили їм, хто як може, своє плече.

Можливо, наші маски і халати не витримували жодної критики, але, думаю, вони виконали свою місію – допомогли вирішити проблему.

– Тобто, можна сказати, що благодійність стала для Фабрики нетканих матеріалів своєрідним неписаним правилом?

– Питання благодійності у нас взагалі не обговорюється. Не хочу з цього робити самореклами. Однаково, про що йде мова: про баскетбольний клуб, який ми підтримуємо тривалий час, допомога спідвеїстам, футболістам «Вереса» чи дитячим спортивним секціям. Бо доброчинність – це загальносвітова культура: вкладаєш певні гроші у спортсменів, допомагаєш готувати чемпіонів, які прославляють місто. Тоді пишаєшся своїм містом, як і підприємством, яке зробило всій внесок у цю благородну справу. Скажу відверто: я отримую моральне задоволення від того, що долучаюся до виховання чемпіонів.

– Останніми роками, за винятком минулого, на День працівників легкої промисловості «нетканка» влаштовувала свято «Мануфактура». Як буде нині?

– Якщо нічого надзвичайного не станеться, «Мануфактура-2021» буде обов’язково. Щоправда, проведемо свято не в День працівників легкої промисловості. З різних мотивів. Ми ще не до кінця відійшли від карантину, не знаємо, як буде далі. Тож відзначимо своїх працівників грамотами і преміями, організуємо для них корпоративну вечірку. А «Мануфактуру-2021» проведемо в середині липня або в середині серпня. З чим це пов’язано? Синоптики лякають, що в липні буде спека до 40 градусів, тож не хочеться, щоб люди пеклися на сонці. Тобто орієнтуватимемося на прогноз погоди. Швидше за все, свято відбудеться в серпні. Запросимо своїх колег з інших міст. Це, повірте, не для пафосу. Ми всі бачимо проблему, зумовлену браком робочих рук. Треба показувати молодим людям, що в Рівному є підприємство, яке розвивається. Про це красномовно свідчать і такі очевидні факти, як оновлений фасад фабрики. Здійснили капремонт чоловічої роздягальні з сучасним санвузлом, облаштована територія біля «нетканки» і т. д. Люди мають бачити, що підприємство живе, має перспективу. Вони повинні знати, що тут дбають про своїх працівників, які отримують, якщо й невелику, зате нормальну, щоб жити в достатку, заробітну плату. Ми справді піклуємося про своїх людей. Ось і зараз налагодили підвезення людей на другу зміну транспортом підприємства. Словом, дорожимо своїми працівниками. Бо вони – найдорожчий скарб фабрики нетканих матеріалів.

Спілкувався Василь ГЕРУС

Джерело: 7dniv.rv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *