• Пт. Кві 19th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

Вперше за 311 років оригінал Конституції Пилипа Орлика потрапить до України

Чер 28, 2021

У квітні 1710 року була ухвалена Перша Конституція України написана гетьманом Пилипом Орликом на козацькій раді в місті Бендери. Тоді це була територія Османської імперії. Козаки та старшини опинилися там після невдалої для них Полтавської битви.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наприкінці квітня повідомив подробиці переговорів, за результатами яких в Україну привезуть Конституцію Пилипа Орлика.

«Я обіцяв сюрприз і тепер це вже не секрет: вперше за 311 років оригінал Конституції Пилипа Орлика потрапить до Української держави. Ми повертаємо Україні Україну. Присутність оригіналу Конституції вже у незалежній державі – це ще один крок відновлення нашої історичної тяглості від часів Русі, Козацької держави, Української Народної Республіки і донині», – написав Кулеба у фейсбуці 21 травня.

За його словами, МЗС звернулося до Швеції з проханням «надати у позику оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика (1710) для її тимчасового експонування в Україні в рамках святкування 30-ї річниці Незалежності».

Кулеба наголосив, що «це були вкрай складні переговори».

«Нам пропонували копію, але ми хотіли лише оригінал, який ніколи не був в Україні. І тому я особливо вдячний Швеції за вияв справжньої солідарності з Україною та взаємної готовності надалі розвивати тисячолітні зв’язки між нашими народами», – додав він.

За словами міністра, Конституція Орлика буде не єдиним шведським експонатом – «Лінчопінгська міська бібліотека погодилася надати для тимчасового експонування в Україні Гетьманську булаву, яка, за легендою, після гетьмана Івана Мазепи належала гетьману Пилипу Орлику».

Скільки саме перебуватимуть пам’ятки в Україні, міністр не уточнив.

Повна назва Конституції «Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорізького». Вона має преамбулу, 16 статей та присягу гетьмана.

Конституція була укладена у двох примірниках: староукраїнською та латинською мовами. Конституція Орлика, написана латиною, зберігається в Національному архіві Швеції. Документ староукраїнською зберігається в Москві.

Джерело: 7dniv.rv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *