• Ср. Кві 24th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

На Рівненщині останки жертв НКВС готують до перепоховання

Лип 3, 2021

Про це поховання стало відомо не так давно. Минулого року на людські кістки натрапили  під час навчального копання окопів на території військової частини у місті Костопіль.

Після повідомлення в Національний інститут пам’яті земляні роботи припинили. Фахівці Львівського Меморіально-пошукового центру «Доля» 1 липня, цього року провели ексгумацію людських останків. Тут у 1939-1941 роках, а також з 1944-го до 50-их років була тюрма НКВС.

«Ми провели пошукові роботи й виявили на краю подвір’я захоронення людей, очевидно, жертв політичних репресій. Це останки 15 чи 16 молодих чоловіків, жінок та дітей, – розповів науковець Володимир Харчук. – Їх розстріляли з близької відстані пострілами в голову. Припускаємо, що серед загиблих є члени УПА, оскільки ми виявили залишки сорочки з ґудзиками від німецької армійської. Така сорочка могла потрапити сюди лише під час або після війни, до 1941-го такого бути не могло. Тому припускаємо, що поховання – не раніше 1944 року. Зараз триває ексгумація останків. Наступний етап – це гідне їх перепоховання. В тюрмі проводили допити з катуваннями, є сліди того, що ці люди зазнали тортур, а потім їх розстріляли.

Антрополог Меморіально-пошукового центру «Доля» Ольга Мінейко підтверджує, що у цьому масовому похованні знаходяться останки дітей приблизний вік яких 10, 12 та 17 років. Вони могли бути членами сімей повстанців. Як свідчить дослідження  особливо жорстоко ставилися до жінок. Усі розстріляні були кинуті в яму долілиць і закопані.
Як повідомив заступник міського голови Костополя Юрій Кузнюк, для визначення місця та дати перепоховання буде проведено консультації з громадськістю.

Повідомляє 7dniv.rv.ua з посиланням на Костопільська міська рада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *