• Чт. Кві 25th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

Дробович про роковини Волинської трагедії: “Просимо пробачення і пробачаємо”

Лип 15, 2021

У Польщі в неділю, 11 липня, на державному рівні вшанували пам’ять жертв Волинської трагедії.

У часи Другої світової війни на польсько-українському прикордонні десятки тисяч поляків та українців стали жертвами міжетнічних конфліктів – різних злочинів підпільних військових формувань та цивільних осіб обох націй.

Як зазначає пресслужба Українського інституту національної пам’яті, про кількість жертв донині сперечаються історики.

Для обох суспільств ці історичні події є і досі травматичними, болючими і остаточно не пережитими. Хоч ще двадцять років тому лідери України та Польщі пристали на формулу примирення “просимо пробачення та самі пробачаємо”, проте не поставили крапку в політичних та емоційних дискусіях про цю історичну подію.

“Усі жертви тих численних злочинів заслуговують бути названими та вшанованими. Усі злочинці повинні бути засуджені. Ми досі на шляху до цього, а це означає, що маємо приділяти особливу увагу фаховим дослідженням та оцінкам подій, щоби наше незнання не було благодатним ґрунтом для спекуляцій політиканів і ворожнечі”, – вважає голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Він переконаний, що чесна наукова дискусія, пошукові роботи та дослідження архівів – без популізму і пересмикувань – те, чого так не вистачає Польщі та Україні.

“Водночас конкуренція жертв, призначання цілих народів чи угрупувань колективними винуватцями, применшення страждань іншої сторони конфлікту і спроби виправдання вбивць логікою «вони перші почали» є шляхом в нікуди, який веде до зростання міжетнічної ворожнечі та ризику нових жертв у майбутньому. Кожна нація – й українці, й поляки – повинні мати мужність поважати біль і втрати з протилежного боку та визнати відповідальність за злочини конкретних людей зі свого боку. Адже якщо хочемо порозуміння та добросусідських відносин у майбутньому, не маємо альтернативи реальному осмисленню Волинської трагедії на засадах чесного діалогу і взаємної поваги на підставі християнської формули «просимо пробачення та самі пробачаємо”, – говорить Дробович.

Джерело: novynarnia.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *