• Сб. Кві 20th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

Думка Заходу щодо російської окупації Республіки Білорусь

Вер 24, 2021

Західні ЗМІ сходяться на думці, що поки йдеться не про повноцінну політичну інтеграцію між Росією та Білоруссю. Зустріч двох президентів стала кроком до жорсткішого контролю Москви над Мінськом, а в майбутньому, можливо, навіть до союзу двох країн.

Як пише американська Wall Street Journal, минулорічні вибори змушують Лукашенка тримати баланс між залежністю від Москви та зусиллями зберегти суверенітет своєї держави.

За словами білоруського аналітика Єгора Лебедюка: «На даному етапі розвитку стосунків між Білоруссю та Росією правильніше буде говорити не про зменшення формального суверенітету, а про обмеження незалежності Білорусі в економічній, зовнішньополітичній та військовій сферах».

Експерти вважають, що це не єдиний спосіб «прив’язати» Білорусь до Росії. Наприклад, можливим варіантом може бути створення навчально-бойового центру спільної підготовки Військово-повітряних сил та військ протиповітряної оборони.

Білоруські аналітики вважають, що Лукашенко став набагато вразливішим, але він ще досі намагається показати свій вплив та жагу до боротьби за те, що припускає своїми інтересами та інтересами країни, але, звичайно, робити це тепер набагато складніше.

За словами New York Times, під час переговорів Путін дав Лукашенку надію у вигляді обіцянок дешевого газу та нових кредитів.

“Ці оголошення стали ще одним сигналом від Кремля, що він і надалі підтримуватиме білоруського лідера попри шквал критики з боку Заходу щодо порушень прав людини в країні. Вони також довели, що Путін прагне не дозволити Білорусі піти шляхом своєї південної сусідки України і перейти з російської орбіти у західну”, – констатує New York Times.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *