• Ср. Кві 24th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

За тиждень дії закону до мовного омбудсмена надійшло майже 200 скарг

Січ 24, 2021

Найбільше скаржилися на порушення у Києві та Київській області (74 скарги). Найменше звернень надійшло з півдня та сходу України. Львів’яни надіслали їх 17, одесити та харків’яни – по 12. Про це повідомив  у Фейсбуці Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Більшість звернень стосувалася відсутності української версії сайтів інтернет-видань та сайтів інтернет-магазинів (117), про порушення своїх прав у сфері обслуговування заявили 34 людини, щодо розміщення зовнішньої реклами недержавною мовою — 25, порушення мовного законодавства в галузі освіти — 4, використання посадовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування недержавної мови під час виконання своїх обов’язків — 3.

Довідково: З 16 січня в Україні набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», за якою вся сфера обслуговування має перейти на українську. Підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізичні особи-підприємці та інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів, мають надавати інформацію про товари та послуги, а також обслуговувати людей саме українською. У супермаркеті, банку, кав’ярні чи інтернет-магазині ㅡ вас мають обслуговувати державною мовою. 

Джерело: 7dniv.rv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *