• Пт. Бер 29th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

Шантаж мігрантами: чи омине Україну гібридна атака Лукашенка

Жов 28, 2021

Міграційна криза на кордонах ЄС не слабшає. Лукашенко продовжує атакувати Євросоюз мігрантами з Іраку, Сирії та Афганістану. В цьому його підтримує РФ.

З приходом холодів ситуація з мігрантами перетворюється на справжню гуманітарну катастрофу. Кількість смертей на кордоні зростає – і знайти вихід з цієї ситуації ЄС поки не може.

Традиційною відповіддю Європи стає чергове розширення санкцій проти режиму Лукашенка. Але в ефективність цих санкцій не дуже вірять навіть у ЄС, принаймні – доти, доки РФ допомагає РБ.

Втім, міграційна криза збільшує ставки і для білоруського режиму: країна ризикує перетворитися на “відстійник” мігрантів, які не змогли потрапити у ЄС і не збираються їхати додому.

Така ситуація збільшує ризики й для України – у Лукашенка можуть спробувати запропонувати мігрантам альтернативний шлях до ЄС.

Міграційна криза почалася ще влітку, коли, у відповідь на нову хвилю санкцій, Лукашенко заявив, що Білорусь більше не буде стримувати спроби нелегальних мігрантів потрапити до країн ЄС.

Фактично режим Лукашенка вдається до прямого шантажу, перетворивши Білорусь на країну-трафікера. Принципова відмінність “білоруського транзиту” від всіх інших шляхів, якими мігранти потрапляють до Євросоюзу – у тому, що цей маршрут створений державою і працює за підтримки білоруської влади.

“Лукашенко використовує біженців як інструмент, щоб чинити тиск на європейські країни. Лукашенко є ніким іншим, як шефом державної мережі контрабанди”, – заявив міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас.

Такий маршрут економічно вигідний для Мінська: підтримка одного нелегального мігранта приносить до 4 тисяч євро.

Сам Лукашенко поки демонструє впевненість, що його шантаж працює.

“Ми їх (мігрантів) підгодовуємо, щоб не померли з голоду і холоду. Вони в Білорусь не хочуть. Вони наполягають, що хочуть потрапити у Німеччину. І, як вимагали поляки, литовці, вони просили про те, щоб їх пропустили і дали дозвіл на проживання. Минуло два місяці – ні слуху, ні духу. Вони що, не розуміють, що люди замерзають? Це їхнє ставлення до людей”, – заявив самопроголошений президент Білорусі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *