• Ср. Кві 24th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

З чорниць на Рівненщині заберуть інфляцію

Гру 15, 2021

Для сотень людей на Поліссі збір чорниць влітку є заробітком. По ягоди в ліс вирушають цілими родинами. Оскільки цей промисел є популярним, то обласні депутати вирішили зменшити податок для підприємств, щоб ті купували у людей більше зібраних ними чорниць.

Ігор Ясенюк, голова бюджетної комісії:

— Цей податок сплачують підприємства, які займаються глибокою заморозкою чорниць. Одним з найбільших в області є «Рівнехолод». Оскільки вони експортують чорниці за кордон, до країн Європейського Союзу, то їм для митниці потрібні документи. Підтвердженням, що чорниці зібрані легально, і є ці податкові платіжки.

Володимир Панчук, начальник відділу Рівненського обласного управління лісового і мисливського господарства:

— Розмір цієї ставки рентної плати був ухвалений у 2016 році. Однак він враховував і щорічну інфляцію. Тому вийшло, що з роками ціна за кілограм збільшувалась, відповідно до зміни індексу цін виробників промислової продукції. Однак у сусідніх Житомирщині та Волині ця ставка була сталою. Відтак на Рівненщині за тонну чорниць треба було сплатити 1866 гривень, а на Волині — 1100 гривень. Тому підприємства / підприємці купували чорницю в сусідів, а не на Рівненщині. Виходило, що із затвердженої норми трохи менше ніж 5 тисяч тонн на рік в області заготовили лише більше однієї тисячі тонн.

Наразі ми пропонуємо 1200 гривень за тонну. Вважаємо, що така ціна значно збільшить кількість тих, хто купуватиме чорниці саме в нашій області. По-перше, у людей, які збирають чорниці, збільшиться заробіток. По-друге, збільшаться податки, які платитимуть заготівельники до місцевих бюджетів. До слова, лише у 2020 році підприємства / підприємці сплатили до місцевих бюджетів 1 млн 842 тис. гривень за збір дикорослих плоді та ягід. По-четверте, це збереже робочі місця.

Богдан СЛОНЕЦЬ

Джерело: rivnepost.rv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *