• Пт. Бер 29th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

Рух антивакцинаторів в Україні координується Росією

Січ 27, 2022

Весною та на початку літа 2020-го український рух антивакцинаторів тільки зароджувався. Під гаслом не носити «намордники» обʼєдналися спільноти конспірологів, езотериків, прихильників нетрадиційної медицини тощо. Тобто всі ті, хто і в доковідний час не цурався псевдонаукових підходів та не дбав про доказовість своїх тверджень.

Та вже за два роки противники вакцинації стали добре організованим та координованим рухом. Вони паразитують на точках болю суспільства та трансформують їх у потрібному руслі. Свідомо чи ні, розхитуючи ситуацію в країні.
       Усе почало змінюватися в кінці літа 2020 року. Антивакцинаторський рух став набирати обрисів організованої структури зі своїми лідерами, активом, агітаційними матеріалами, регулярними заходами.
      Його рупорами стали прихильники «русского міра» та провокатори зі стажем. Наприклад, проросійські блогери Кирило Стремоусов, Дмитро Василець та Вікторія Шилова. Ще один із лідерів руху – Сергій-Родослав Мікітен. Раніше він очолював ГО «Ведичний світ» та брав активну участь у мітингах проти продажу землі і за несплату комунальних платежів.
      Заклики до дружби з Росією лунали й на мітингу антивакцинаторів у Києві 3 листопада. Олена Фаіст, керівниця черкаської філії «STOP FakePandemic/СТОП Фейк Пандемія», заявляла на камеру, що війну на Донбасі «навʼязали штучно, насправді її немає».
       «Москва, Пітере, хочу передати братам-словʼянам привіт. Мені надсилали гроші навіть із Росії. Низький уклін, ви нас підтримуєте, ви розумієте, що ми єдиний народ», – казала Фаіст на одному з відео.

Зараз медійним очільником руху є Остап Стахів. Львівський провокатор та політик-невдаха. Наприклад, на початку листопада він без маски увірвався до Єзупільського ліцею на Прикарпатті та зірвав навчальний процес із вимогою поновити на посаді вчительку початкових класів Галину Бусько. Вона відмовилася вакцинуватися від COVID-19 і наказом директора була відсторонена від роботи.
Це була традиційна провокація з трансляцією в соціальні мережі та виголошуванням гучних меседжів. На прохання надягнути маску Стахів відповів: «Застав мене! Ти хто?… Геноцидник!..». Сама ж вакцинація на його думку є «евтаназією та клеймом звіра», тому потрібно її саботувати.
18 листопада його заарештували за підозрою в замаху на повалення конституційного ладу.
При цьому, Стахів має низку прихильників та адептів свого руху і в Рівному, які не визнають небезпеку вірусу COVID-19 та постійно проводять мітинги на Майдані Незалежності проти вакцинації та дотримання заходів безпеки.
Також останні полюбляють групами ходити до приміщень адмінбудівель судів та органів місцевої влади та намагаються, за ради хайпу на камеру, спровокувати конфлікти з працівниками поліції, які здійснюють охорону об᾽єктів.
З осені 2020-го рух пережив кілька суттєвих трансформацій. Гасло «це просто грип» та боротьба з носінням масок змінилися на протести проти вакцинації. Згодом додалася й нібито боротьба за права та свободи людей. Це реакція на зміну точок болю суспільства.
Проте якими б не були меседжі, незмінним залишається основний стержень руху противників вакцинації – комунікація. Ось її ключові складові.

Соціальні мережі. Все починалося з Facebook-сторінок лідерів, проте після їхнього регулярного блокування акцент змістився в YouTube. Більшість із каналів розвивали з нуля. Так, ще в січні 2020-го публікації на Facebook-сторінці Стахіва не мали й 50 взаємодій (уподобання, коментарі, поширення). На момент затримання СБУ його аудиторія перевищувала 100 000 підписників (зараз сторінку заблоковано).
У YouTube системно працюють 12 великих каналів лідерів та активістів антивакцинаторського руху. Їхня сумарна аудиторія 1,3 млн, а перегляди за останні три місяці становлять 40 млн.

Чати та спільноти. У Стахіва є мережа з понад сотні Viber-спільнот у різних регіонах у тому числі і у Рівному, які функціонують як чати. Вони виконують важливу роль у координації дій під час мітингів. А ще там збирають гроші на картку для поточних потреб руху.

Юридична підтримка. Блогери-юристи в соціальних мережах продукують простий та зрозумілий контент у форматі інструкцій. Усе починалося з методичних посібників «відсутності необхідності носіння «захисної маски» в громадських місцях». Зараз перелік «документів» розширився на вакцинацію. В них набір цитат із Конституції та різних законів. А також поради, як спілкуватися з поліцією та відстоювати свої «права».

Провокації. Прихильники руху можуть увірватися до інфекційного відділення лікарні, де лікують інфікованих на коронавірус, та говорити, що хворих там насправді немає, а коронавірус – вигадка. Або піти без маски в торговельний центр, а потім сперечатися з поліцейським на камеру.
Антивакцинатори демонстративно порушують карантинні обмеження, а коли натрапляють на опір, кличуть підмогу через Viber-спільноти. До них їдуть однодумці, зокрема ті, які вважають себе «юридично підкованими». Провокатори розмахують Конституцією, знімають відео, коли поліція робить їм зауваження чи виписує штраф. Відео поширюють через соцмережі, а штрафи оскаржують у судах. Це допомагає залучати нових прихильників.

Мітинги та марші. Масові заходи привертають нових прихильників та створюють інфопривід для медіа. Так, 24 листопада та 27 січня в Києві кілька сотень зомбованих людей вийшли на так звані «марші за права». В тому числі вони вимагали звільнення лідера антивакцинаторського руху Остапа Стахіва.
Учасники мітингу висловлювали свій протест під стінами Верховної Ради, використовуючи QR-код сайту «Єдиної Росії» на плакатах. Якщо відсканувати перекреслений QR-код із плакатів, можна потрапити на сайт підконтрольної президенту РФ партії «Єдина Росія».

База історій. Активісти «збирають» історії про смерті нібито від вакцинації. Вони моніторять повідомлення про померлих у соціальних мережах та медіа, а потім «повʼязують» їх із вакцинацією. Наприклад, 25 листопада у Львові після раптового інсульту помер 18-річний студент Українського католицького університету. У спільнотах почали активно перепубліковувати цю новину з домислами про те, що причиною смерті було щеплення. Бо «студентів заставляють колотись, а в молодих інсульту не буває». Такі історії підкріплюють аргументацію та створюють «альтернативну» статистику померлих від вакцинації.

Рядові активісти. У русі беруть участь тисячі активістів (яких зазвичай координатори використовують в темну), які щиро вірять у свої переконання. Настільки, що готові о першій ночі писати десятки коментарів під дописами ідеологічних супротивників, прагнучи донести їм «істину».
Раніше кожен із них відстоював свої вузькі погляди, які завжди йшли в розріз із загальноприйнятими. Езотерики, антивакцинатори, конспірологи тощо. Тепер вони злагоджено поширюють матеріали проти вакцинації.

Псевдонауковці, псевдолікарі, псевдополітики, псевдоблогери та інші, які вирішили заробити дивіденди на хайпі. Наприклад, у листопаді на своєму YouTube-каналі колишній журналіст Дмитро Гнап опублікував відео «У Нікополі на жінку напали та зламали їй ногу за відмову вакцинуватися від коронавірусу». У ролику жінки, яких називають активістками, розповідають, що голова профспілки нібито примушувала працівницю місцевого музею до вакцинації. Під час сварки жінку штовхнули, вона впала та зламала ногу. Під цим відео Гнап розмістив текст «Створено групу захисту від карантинного терору влади. Поліція вимагає у вас сертифікат про вакцинацію? Чиновники прийшли з карантинною перевіркою? Ми вам допоможемо!».
Це ключові складові комплексної інформаційної кампанії, яку проводить рух противників вакцинації. Проте вона б була куди менш ефективною, якби не загальна кампанія з дискредитації вакцин, яку веде Росія.
За даними Оксфордського інституту інтернету, 92% всієї дезінформації про COVID-19 — це відповідальність Росії та Китаю. А після затримання Остапа Стахіва СБУ заявило, що в них є беззаперечні докази, які вказують на можливе фінансування його діяльності представниками РФ.
Проблема фінансування, розподілу пожертв та політичні інтриги розбили на декілька таборів колись єдиний «антиваксівський» рух України, і загострили протиріччя між двома лідерами – Остапом Стахівим та Дмитром Павліченком. Ще наприкінці листопада минулого року скандально відомий адвокат і лідер антивакцинаторського руху «Стоп фейк пандемія» Дмитро Павліченко очолив мітинг за звільнення Остапа Стахіва, який, як уже зазначалося, був затриманий спецслужбами за звинуваченням у намаганні повалити конституційний лад в Україні та співпраці з росіянами.

Так чи інакше, але саме після обшуків у будинку керівника незареєстрованого громадського руху «Права людини» Остапа Стахіва стало відомо, що його діяльність могла координуватись російськими спецслужбами, але до розколу привело не це, а саме підозри інших лідерів антивакцинаторів у фінансуванні руху із-за кордону, розприділяючи також мільйони гривень пожертв українців.

  За словами самого Стахіва, гроші на акції та діяльність організації «Права людей» він отримує на свій рахунок в банку від небайдужих прихильників. Він постійно просить надсилати йому гроші у своїх відеозверненнях та дописах у соцмережах. Втім одразу кілька людей, які у різний час співпрацювали з Остапом Стахівом, анонімно повідомили, що основну фінансову підтримку Стахів отримує від представників проросійської партії «Опозиційної платформи «За життя», яких очолює кум російського президента Віктор Медведчук.
        Після набуття розголосу у мережі також вияснилось, що Стахів давно товаришує з проросійськими активістами, які допомагають йому триматись «на плаву». Зокрема Стахів також співпрацює з Олександром Надьожою – проросійським антивакцинатором з Миколаївщини, прихильником «ОПЗЖ». Серед прихильників Остапа Стахіва – звинувачена у державній зраді екс-народна депутатка Надія Савченко.

         Всі ці факти сприяли розколу антивакцинаторських рухів, переслідуючи інтереси окремих лідерів і політичних груп. Напередодні прийняття Верховною Радою важливого законопроекту «Про систему громадського здоров’я», розгляд якого запланований на 24 січня, антивакцинатори Стахіва мітингували під стінами парламенту без людей із оточення Павліченка, який збирав свій мітинг декількома днями раніше. Мітингувальників Стахіва так само попередили не брати участі у будь-яких акціях під головуванням Павліченка чи його партнерів.

          Насправді ж, боротьба йде не так за підтримку людей анвакцинаторського руху, як за можливість фінансуватись російськими грошима на майбутніх виборах, чи вже навіть сьогодні вибити для себе більшу квоту фінансування із Кремля.

  

Фото: lb.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *