• Сб. Тра 4th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

З Днем Конституції України!

Чер 28, 2022

Сьогодні Україна святкує День Конституції.

На думку багатьох істориків, початки конституційності сягають ще часів Ярослава Мудрого. Саме тоді з’явилася перша збірка законів Київської Русі, яка спиралась на давньоруське звичаєве право.

Її наступницею можна вважати Конституцію Пилипа Орлика 1710, яка вважається офіційно визнаною українською Конституцією. А також однією з перших європейських конституцій.

Століттям пізніше, у 1918 році, Центральною Радою було намагання створити нову Конституцію. Але зі зрозумілих причин вона довго не проіснувала.

Сучасна Конституція почала готуватись ще в 1990 році. З того часу було розроблено 15 її проєктів. Всі вони відрізнялися, тому що подавалися від різних політичних партій. Коли 1 грудня 1991 року на Всеукраїнському референдумі підтримали Акт про незалежність України, стало зрозуміло, новій державі буде потрібна Конституція. І з 1992 року почалась робота над її створенням

Врешті-решт влітку 1996 року робота вийшла на фінішну пряму.

28 червня 1996 року після майже 24 годин безперервної праці Верховна Рада України ухвалила Конституцію України. За основний закон проголосувало 315 депутатів, 36 – проти, 12 утримались і 30 депутатів взагалі не голосували.

Українці, нищачи агресора, який порушив фізичні і правові кордони, зараз потом, кров’ю, дипломатичними зусиллями виборюють мету жити в демократичній правовій державі. І це обов’язково вдасться!

Рашистські кати обов’язково будуть визнані військовими злочинцями і засуджені згідно з нормами міжнародного права.

Фото: shutterstock.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *