• Нд. Тра 12th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

Сьома річниця окупації Криму: чи є позитивні зрушення?

Лют 19, 2021

Сім років тому, а конкретніше – 20 лютого, стартувала російська спецоперація з окупації Криму.
І хоч російські силовики заполонили будівлі парламенту й уряду Автономної Республіки Крим через тиждень, власне дата 20 лютого викарбувана на медалі «За повернення Криму» російського Міністерства оборони.

Анексію українського півострова сусідом-агресором не підтримала переважна більшість держав світу.
Проти Російської Федерації започаткували низку санкцій.
А Генеральна Асамблея ООН ухвалювала резолюції щодо Криму — на підтримку територіальної цілісності України, стосовно порушень прав людини на окупованому півострові, мілітаризації Росією Криму. А також Чорного та Азовського морів.

Вчора, 9 лютого, стало відомо, що днем раніше у Конгресі США зареєстрували законопроект, який заборонить визнавати Крим російським.
Цю новину повідомив автор ініціативи, а також член Конгресу США, голова Парламентської асамблеї НАТО Джеральд Конноллі в часі міжнародної дискусії “Україна-НАТО: бачення 2030”, передає Depo.ua із посиланням на “Укрінформ”.

Підтримують Україну в кримському питанні і європейські держави.
Так, депутат Європарламенту, Президент ПА НАТО (2018), екс Міністр оборони Литви Раса Юкнявічене вважає, що не потрібно забувати, навіщо НАТО було створене у 1949 році – для того, аби попередити поширення сталінської імперії далі на захід.
Як вважає експертка, сьогодні ми бачимо дуже схожу ситуацію – Росія прагне захоплювати території в сталінських традиціях.
Раса Юкнявічене переконана: варто стримувати агресію путінського режиму. Про це пише Український кризовий медіа-центр (uacrisis.org) у матеріалі “Доля України – бути з Європою і НАТО: підсумки міжнародної онлайн дискусії”.

Чи трансформуються гучні промови світових політичних гравців в конкретні дієві кроки, які допоможуть повернути Крим? Поки невідомо. Наразі минає сьомий рік, як Крим знаходиться під окупацією. А сусідня держава-агресор продовжує утиски наших громадян на півострові та зміцнює військову потужність у регіоні.

У період окупації Росія більш ніж в два рази наростила військовий потенціал в Криму, повідомляє Громадське (hromadske.ua). Національний центр управління та випробувань космічних засобів України зафіксував на півострові низку нових військових об’єктів.
Про це пише «Крим.Реалії» з посиланням на дані фахівців центру.
Зокрема, завдяки знимкам із космосу вдалося побачити нову військову базу посеред степу біля селища Новоозерне, що неподалік від озера Донузлав. Її зафіксували у 2020 році.

І хоч поки кримське питання перебуває у стані стагнації, ми не маємо права опускати руки. Кожен з нас на місцях може допомогти тримати на пульсі актуальність питання належності Криму Україні. Яким чином? Підтримувати переселенців із Криму, цікавитися кримським питанням з перевірених джерел та інформувати про реальний стан справ, підтримувати українську ідентичність і тримати чітку позицію в гібридній інформаційній війні з окупантом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *