• Пт. Кві 26th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

Трагічні події на Волині, що відбулись у 1940-их роках, є спільним болем двох народів

Лип 22, 2021

На цьому наголошується у минулорічній заяві Посольства України в Польщі з нагоди вшанування у Польщі пам’яті жертв злочинів на Волині.

“Разом з польським народом ми вшановуємо жертв Волині, не ділячи їх на своїх і чужих. Це був і залишається наш спільний біль”,- йдеться у зверненні.

В українському диппредставництві вважають, що у міжвоєнний період, під час і відразу після Другої світової війни український і польський народи переживали драматичні часи.

“Українці на теренах тодішньої Другої Речі Посполитої відчули на собі спроби стерти їхню національну свідомість і підпорядкувати її панівній національності – тобто польській, часто через репресії, пацифікації, руйнування храмів та місць їх пам’яті”, – йдеться у заяві.

Як зазначається, безкарність та приниження людей “створило сприятливі умови для загострення почуття ненависті, яку згодом використали для власних цілей радянська та нацистська окупаційна влада у Другій світовій війні, а також повоєнний комуністичний режим, що намагався кардинально вирішити “українське питання” у Польщі в притаманний йому спосіб”.

У зверненні підкреслюється, що взаємна ненависть між українцями і поляками, громадянами однієї спільної держави – Другої Речі Посполитої, у своєму апогеї сягнула жахливих форм та призвела до загибелі тисяч невинних людей – як поляків, так і українців і представників інших національностей.

“Ми рішуче засуджуємо будь-які прояви насильства, що ведуть до людиновбивства на етнічному ґрунті. Немає жодного виправдання навмисним злочинам проти мирного населення. Ми молимось за безневинно вбитих. І сьогодні разом з Польщею та польським народом будуємо партнерські стосунки та добросусідські відносини, засновані на взаємоповазі та вірі у наше спільне європейське майбутнє”, – резюмується в заяві.

Риторика української сторони не змінилася і цьогоріч. Україна вважає, що події 1940-х років минулого століття є трагедією обох народів, яку більше ніколи не можна допустити.

Джерело: нa матеріалі: ukrinform.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *