• Пт. Тра 17th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

В Рівному на «Оствиці» вирувало життя княжої доби

Сер 8, 2021

У парку історичної реконструкції «Оствиця», що на березі Басівкутського озера, днями розгорнулися справжні середньовічні баталії. Тут відбувся унікальний фестиваль прадавніх човнів, який покликаний популяризувати історико-культурну спадщину Волині та України. Зважаючи на схвальні відгуки гостей самобутнього заходу, це сповна вдалося.

– За задумом фестиваль повинен мати нетиповий характер, – каже організатор дійства Юрій ОЙЦЮСЬ. – Я розумів, що не хочу ярмарковий тип. Ми навіть не допускаємо майстрів, які продають товари типу китайських чи чогось такого. Я хотів, щоб це був фестиваль нішевої історії. Зараз на «Оствиці» ми хочемо виховувати своїх майстрів. До нас приїжджають реконструктори. Вони продають свої товари, тож формат фестивалю й надалі робитимемо схожим на нинішній.

Захід, який відбувся за підтримки міського управління культури і туризму, видався неймовірно видовищним. Для гостей фестивалю відтворили вражаючу сцену бою, в якому зійшлися воїни в обладунках зразка тисячолітньої давнини. Водами Басового Кута у парадному строю пропливли реконструйовані старовинні човни. На березі ж озера змагалися лучники. А ще тут вирували різні захоплюючі розваги та майстер-класи середньовічних ремесел – медоваріння і гон­чарства, які побутували за часів Київської Русі.

– Парк історичної реконструкції «Оствиця», – зауважив секретар Рівненської міської ради Віктор ШАКИРЗЯН, який побував на фестивалі, – неймовірне місце. Бо за мить можна опинитися в стародавній Русі, відчути побут мешканців, які жили тут у X-XI столітті. Радію, що в нашому місті є люди, які з таким ентузіазмом ставляться до відновлення історії свого краю. Саме завдяки їм ми маємо у Рівному таку туристичну родзинку. Щоразу, коли приїжджаю на цю локацію, відзначаю щось нове, адже вона розбудовується. Ми беремо цей парк під свою опіку, аби вберегти його від вандалізму, організувати освітлення тощо. На минулій сесії депутати підтримали проєкт рішення, яким земельну ділянку, на якій знаходиться «Оствиця», передали на баланс міського Тресту зеленого господарства. Крім того виділення землі дозволить також отримувати грантові кошти. Міська рада й надалі підтримуватиме «Оствицю», щоб це гарне місце, наче магніт, притягувало рівнян і гостей міста.

Фестиваль прадавніх човнів на Басовому Куті проходить не вперше і, на щастя, не востаннє. Наступного разу, як розповіли організатори цього історико-культурного дійства, він відбуватиметься у два етапи. Перший день буде відведений для відео- і фотозйомок, а інші – для масового дозвілля. Тож, як кажуть, все найцікавіше – попереду.

Ольга БОРИСЮК

Джерело: 7dniv.rv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *