• Чт. Бер 28th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

“За лаштунками “Волині-43″. Невідома польсько-українська війна”

Жов 6, 2021

Дослідження історії вимагає постійності. Тому, якщо ви роздумуєте, що почитати на історичну тематику, ми рекомендуємо однойменну з заголовком книгу керівника Українського інституту національної пам’яті, кандидата історичних наук, публіциста Володимира В’ятровича.

Книга наголошує на присутності третіх сил, які стали підбурювачами в масштабному збройному протистоянні УПА і Польської Армії Крайової у роки Другої світової війни.

Як зазнавчив сам автор: “Протистояння поляків і українців у ті роки – це війна у війні, жертвами якої стали як одні, так і інші. Спроби деяких польських дослідників довести, що воїни УПА хотіли знищити поляків як представників іншої нації, наприклад, як гітлерівці знищували євреїв, невиправдані і небезпечні. Таких намірів не було і не могло бути в програмі УПА, яка діяла підпільно і не мала резервів, щоб контролювати процес. Проте інтерес до протистояння виявили треті сили, включаючи німців і радянських партизанів, зацікавлених у тому, щоб перекласти відповідальність за жертви серед мирного населення на українських націоналістів. У наші дні цю естафету підхопили і російські пропагандисти”.

“Говорячи про Волинську трагедію, потрібно повернутися до формату розуміння і пробачення. Причини і наслідки події мають досліджувати вчені-історики, а не політики і не медійники. Нам – українцям і полякам – немає чого ділити. З цього переговорного процесу потрібно усунути третю, зацікавлену в конфлікті силу – Росію”, – наголошує В’ятрович.

Джерело: на матеріалі Ukrinform

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *