• Сб. Тра 4th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

Злочинні схеми на держземлях – СБУ, громадські активісти та журналісти тримають руку на пульсі справи

Жов 8, 2021

СБУ зафіксували, що територією України шириться організована порушниками закону схема розкрадання майна державних дослідних підприємств Національної академії аграрних наук України (НААНУ).

Злочинці з кола представників комерційних компаній через пропонування хабарів посадовцям НААНУ вирішують питання призначення керівниками дослідних підприємств підконтрольних собі осіб. Ті у свою чергу зумисне погіршують фінансове становище ДП, штучно зумовлюють незаконне та збиткове використання угідь фірмами, які контролюють правопорушники. 

Базуючись на підроблених договорах про начебто спільну діяльність фірми під прицільним контролем злочинців отримують можливість практично безкоштовно використовувати особливо цінні землі НААНУ. А також засівати їх технічними культурами (пшениця, кукурудза, соняшник) і збувати урожай за ринковими цінами. 

У результаті такої діяльності через схему підконтрольних фірм правопорушники отримують захмарні доходи. Державні землі в свою чергу виснажуються. А держпідприємства мають постійні збитки. 

СБУ виявляє подібні злочинні схеми і системно їм протидіє. Як доказ – фіксація такого випадку в Рівненській області на землях Державного підприємства “Дослідне господарство “Білокриницьке” НААНУ. У результаті чого його виробнича діяльність фактично зупинилася. А матеріально-технічна база, поголів’я худоби нині в занедбаному стані. Водночас вартість вирощеного на землях ДП урожаю, який злочинці намагаються привласнити, оцінюється в мільйони доларів США. А стосовно підприємства стартувала процедура банкрутства. 

Стражі літери Закону вчасно реагували на подібні ситуації. СБУ та прокуратура у чіткій злагодженій взаємодії в 2020-2021 рр. припиняли описану незаконну діяльність на землях підприємства. Були розпочаті кримінальні провадження, в рамках яких накладено арешт на зібраний врожай, сільгоспкультури, які залишилися на земельних ділянках, а також на техніку, яку застосовували для незаконного збору врожаю.

Були також вжиті заходи по відновленню права державної власності на майно дослідного підприємства, а також притягнення зловмисників до відповідальності. 

Так, у 2021 за активного лобіювання представниками групи компаній «Аграрні системні технології»  директором «Білокриницького» було призначено підконтрольну їм особу Р. Лінди, який суто в інтересах комерційної структури на шкоду інтересам державного підприємства погоджував відповідні договори. А також самоусунувся від належного керівництва та контролю за державними землями.  

Варто зауважити, що через фактичну бездіяльність з боку органів поліції, доведення кримінальної справи до логічного кінця нині під загрозою. Адже співробітники поліції не завадили викраденню майна, на яке накладено арешт. А отже, можна стверджувати, що поліціянти фактично «покривають» таку протиправну діяльність. 

Обурливо, але проти СБУ за захист верховенства Закону і справедливе розслідування розпочато безпрецедентну кампанію дискредитації, закинуто звинувачення в переслідуванні нібито чесних підприємців, які використовують на це кошти, отримані злочинним шляхом.

Як відомо, попри це, СБУ продовжує і далі виконувати свою роботу, тримаючи під пильним оком цю справу ганебного занедбання і розкрадання держмайна в корисливих цілях.

А ми, журналісти, будемо і далі контролювати хід справи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *