• Пт. Кві 19th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

Кримська платформа повернула тему Криму на міжнародну арену – експерти

Жов 25, 2021

Кримська платформа є важливим інструментом, який не дозволятиме тему тимчасової окупації Росією кримського півострова залишати поза рамками міжнародного порядку денного. Ця ініціатива має наблизити деокупацію півострова.

На цьому наголосили учасники міжнародної дискусії “Кримська платформа – початок кінця окупації?”, проведеної в четвер у Варшаві у гібридному режимі, передає кореспондент Укрінформу.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця під час дискусії заначив, що тимчасова окупація Росією Криму понад сім років тому стала шоком для України та усієї міжнародної спільноти. За його словами, українській дипломатії тоді значними зусиллями вдавалося будувати коаліцію країн, які засуджували дії Москви.

Він підкреслив, що саміт Кримської платформи, який був проведений наприкінці серпня, став помітною подією у світі. Він звернув увагу, що висловлювання глав держав та урядів, які взяли участь у саміті, а також їхня спільна декларація були “дуже рішучими”.

“Зараз є необхідність, аби тема Криму повернулася на порядок денний міжнародної політики”,- наголосив Дещиця.

Він зауважив, що платформа була створена для того, щоб ця тема знову стала актуальною у світі і для опрацювання стратегії звільнення Криму.

Посол України подякував Польщі і, зокрема, президентові країни Анджею Дуді за незмінну підтримку кроків, спрямованих на відновлення територіальної цілісності України і зміцнення санкцій проти Росії.

Представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич, який долучився до дискусії в онлайн-режимі, підкреслив, що про окупацію Криму Росією потрібно говорити на всіх міжнародних форумах.

“Ми щиро віримо, що об’єднюючи зусилля України і міжнародної спільноти і демонструючи активні дії в Україні ми наблизимо момент деокупації території Криму”,- наголосив Кориневич.

Він підкреслив, що серпневий саміт Кримської платформи завершився “дуже сильним, позиційним документом”, який який дійсно охоплює усі ключові питання, які стосуються деокупації Кримського півострова. Він зауважив, що до цього Україна не мала такого всеосяжного документу, підписаного понад 40 главами держав та урядів та керівниками міжнародних організацій, який би стосувався усіх проблем, пов’язних із російською окупацією Криму.

Водночас, представник Президента України в АРК звернув увагу, що платформа важлива не лише в міжнародному вимірі, але і в середині України. Він зауважив, що до Верховної Ради подано пакет законопроєктів, зокрема що стосуюються безправних дій Росії у Криму, звільнення українських політв’язнів. Кориневич висловив сподівання, що закони по Криму швидко буде прийнято у Верховній Раді.

“Ми хочемо показати, що платформа дійсно змінює життя людей. Зараз ми запускаємо освітній портал для української молоді у Криму. На ньому буде вся необхідна інформація, що стосується вступу до українських вишів кримської молоді”,- звернув увагу український урядовець.

Кориневич також повідомив, що декілька днів тому в Києві було презентовано інтернет-портал “Віртуальний музей російської агресії”, де можна знайти десятки задокументованих фактів у контексті російської агресії у Криму.

“Ми не збираємося зупинятися, адже маємо чітке розуміння, як маємо рухатися далі. У рамках платформи ми можемо зробити багато як в середині країни, так і за кордоном”,- наголосив представник Президента України в АРК.

У свою чергу держсекретар Канцелярії Президента Польщі, керівник Бюро з міжнародної політики Якуб Кумох підкреслив, що Польща активно виступає проти окупації Криму, вважаючи це порушенням Росією усіх міжнародних норм щодо недоторканості кордонів інших країн.

“У Польщі ні зараз ні в майбутньому не буде варіантів розгляду Криму як частини неукраїнської території. Крим – це Україна і так говорить президент Анджей Дуда, так скаже кожен польський політик і чиновник”,- підкреслив представник канцелярії президента РП.

Кумох зауважив, що Дуда не лише приїхав на саміт Кримської платформи у серпні до Києва, але і згадував нещодавно про цю ініціативу на саміті Генасамблеї ООН в Нью-Йорку.

“Польща завжди підтримуватиме Україну, і ніколи не перестане це робити. Утім є питання: чи можна розраховувати в цьому контексті на західних партнерів? Ми повинні про це їм постійно нагадувати”,- підкреслив польський чиновник.

Він наголосив, що самого засудження недостатньо, адже одночасно з цим деякі країни ведуть бізнес із Росією. На його переконання, не можна переходити до політики “business as usual” у відносинах з Росією, маючи на увазі факти окупації Криму, збройної агресії РФ на сході України та агресивнії дії проти інших країн.

Кумох висловив переконання, що Росія мусить погодитися з фактом, що Крим ніколи не стане темою табу, і більшість країн не визнають фактичної приналежності Криму до РФ.

У дискусії також взяли участь інші українські та польські експерти, які звернули увагу на важливість Кримської платформи та проблеми на шляху деокупації Кримського півострова.

Джерело: Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *