• Пт. Бер 29th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

У Рівному згадують талановитого земляка

Гру 18, 2021

Цим заголовком свого вірша, присвяченого Миколі Павловичу Березі, я назвав цей короткий спогад про талановитого журналіста і поета нашого краю, щиру і доброзичливу людину.

Написав, Георгій СЕРБІНзаслужений журналіст України, колишній понад двадцятирічний голова Рівненського обласного літературного об’єднання, поет, довічний творчий стипендіат Президента України.

Я написав його з нагоди 50-річного ювілею народження людини і творця. Він був опублікований в грудні 2003 року в Рівненській обласній газеті «Вільне слово». З хвилюванням його наводжу:

Береза, мов казка, в діброві стоїть,
Срібляста поліська співуня-красуня…
Із вітром у дружбі вона гомонить
І ніжно під сонцем бринять віти-струни.
Назвали тебе її світлим ім’ям.
Це прізвище гордо ти носиш, Миколо,
Відоме воно не лише землякам, –
Його в Україні широке зна коло.
Дзвенить твоє слово в чарівних віршах,
Дзвенить твоє слово на радіохвилях…
Пульсує березовим соком в рядках
І грає красою берізок вродливих.
Де гілка зів’яне, – зростає нова!
Немає в природі кінця світотвору…
Хай в душах твої проростають слова,
Народжені в кожному новому творі.
Хай доля, як березень, соком п’янким,
Тебе напуває натхненням палким…

Пізніше цей вірш був надрукований у моєму збірнику поезій «Щоб любити і жити. Вибране, поезія різних років». – Рівне: Волинські обереги, 2019. – С. 125.

…Доля познайомила мене з Миколою, коли він був ще студентом-філологом Рівненського державного педагогічного інституту у сімдесяті роки двадцятого століття. Я очолював обласне літературне об’єднання. Всіляко підтримував його натхненні спроби і захоплення віршуванням. Вже тоді з’являються перші його поетичні проліски у колективних збірниках «Вітрила», «Пісня і праця», в журналі «Дніпро». Великим творчим стимулом, запалом і натхненням на поетичному шляху стало слухання його віршів на правлінні Спілки письменників України в Києві під час звіту Рівненського обласного літературного об’єднання за творчу роботу. Гарну оцінку його поезії дала низка письменників. Зокрема, поети Степан Крижанівський, Іван Драч, Віктор Женченко та Дмитро Білоус.

Він – талановитий вихованець нашого Рівненського обласного літературного об’єднання. Я радів його успіхам, бачачи, як з роками міцнів його журналістський і поетичний голос, як він набував художньої і життєвої сили, самобутньої вправності…

Працюючи у Рівненській телерадіокомпанії, Микола Береза зарекомендував себе як блискучий нарисовець-оповідач у своїх хвилюючих та оригінальних передачах про трударів і митців нашого краю. А яка у них соковита і чудова українська мова!

Вони мали популярність і численну всеукраїнську відзнаку. Зокрема, десятки дипломів і грамот всеукраїнських і міжнародних конкурсів та фестивалів. Я особисто вельми вдячний йому за низку гарних передач про мою поезію, присвячену Тарасові Шевченку.

Протягом майже тридцяти останніх років свого творчого життя Микола Береза видав понад десять поетичних і прозових художніх книг. Зокрема, він є автором поетичних збірок «Криниця дня», «Мамина грамота», «З немовлятком слова», «На острівку твоєї доброти», «Громниця», «Очі ожинові», «Миколай», книги новел «Коли трава вигуляла» та ін.

Ми спілкувалися з ним, починаючи з його рівненських студентських років, як друзі і колеги усе трудове і творче життя. У мене зберігаються всі його книги з автографами, написаними ним тепло і душевно.

Особливо мені запам’ятався день нашої зустрічі на квартирі, де ми жили в Рівному, у жовтні 2014 року. Провідавши мене з дружиною Анною Василівною на Покрову, він подарував нам гарну із останніх поетичних книгу «Миколай» із таким автографом: «Дорогим Анні Василівні і Георгію Павловичу на Божу благодать і многії літа. Щиро. Ваш Микола Береза. Рівне, 14 жовтня 2014 року на Покрову».

…У серпні цього, 2021 року, його не стало. І символічно, що Рівненське поліграфічне видавництво «Волинські обереги» видало посмертно підготовлену ним поетичну книгу «Ковчег» у листопаді – напередодні дня його народження і Дня святого Миколая. Останню книгу, словозвучну, із самобутнім віршуванням та із життєво-філософською образністю, редагувала його дружина Світлана Береза. В грудні 2021 року йому виповнилося б 68 років.

Творчість Миколи Берези, його хвилюючі вірші, його любов до людей і щирість не згаснуть у серцях і пам’яті всіх, хто знав, хто захоплювався його поезією.

Він з нами своїми безсмертними книгами, написаними художньо, чудовою українською мовою!

Він з нами своєю порядністю і добротою, яка сяяла від нього, як сяє від святого Миколая, шанованого українцями, і якого так образно і гарно він відтворив у поетичній книзі «Миколай».

Він – з нами!

Джерело: 7dniv.rv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *