• Пт. Кві 19th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

У Рівному відходам дають другий шанс

Гру 18, 2021

В Україні тисячі сміттєвих полігонів, які захаращують простір та негативно впливають на довкілля. Існують в Україні й підприємства, які можуть переробляти вторсировину. Якщо кожен мешканець почне сортувати сміття, то виграють усі: поліпшимо екологію, а також зробимо внесок в економічний розвиток нашої держави.

Ми зібрали поради екоактивістів про те, з чого слід починати сортування вдома.

Найперше потрібно усвідомити, навіщо конкретно вам сортувати сміття. Розгляньте всі аргументи та оберіть для себе найбільш вагомий. Приміром, ви робите це задля кращого майбутнього ваших дітей, щоб вони жили у прекрасному та екологічному світі, а не серед куп старого непотребу. Можливо, для вас сильнішим аргументом стане захист тварин: вони часто плутають сміття з їжею, отруюються і гинуть. Ще одним аргументом може бути економіка. У країні безліч заводів, які можуть переробляти скло, папір, пластик, полімери. Але нині вони здебільшого купують вторсировину за кордоном, де сортування давно вже – норма для всіх.

Знайдіть місце та додаткові ємності для сортування. Не обов’язково для цього купувати нові спеціальні контейнери. Уживаний папір і картон або упаковку можна складати в картонні коробки, пакети або мішки. Вам можуть стати в нагоді дві коробки і три пакети. До однієї коробки можна складати вторсировину, яка сортується й переробляється, до іншої – пакування, яке не переробляється (його утилізують окремо). До пакетів – окремо папір, фольгу та кришечки. Усе це займає не більше як півтора метри площі. Умовно все можна розділити на чотири різновиди матеріалів: папір, скло, метал, пластик.

Вторсировину до здачі слід підготувати. Наприклад, упаковку з-під молока чи йогурту краще помити. Доки ви накопичуватимете відходи в себе вдома, вони мають бути чистими. Як тільки ви накопичили певний обсяг відходів, можете здати їх на сортувальну станцію або пункт прийому вторсировини.

Батарейки – у спеціальні контейнери. У багатьох ОСББ міста є спеціальні контейнери для сортування вторсировини. А от уживані батарейки слід залишати в спеціальних ящиках, які встановлені у багатьох закладах в центрі Рівного. Їх відправляють на переробку до сусідньої Румунії, адже в нашій країні таких підприємств нема.

Старі гаджети теж можна здавати. Є компанії, які приймають такі відходи: вилучають плати й цінні рідкісні метали, а пластик віддають на утилізацію.

Надія ВАНЧЕНКО

Джерело: 7dniv.rv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *