• Пт. Кві 26th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

Рівнянин радить Президенту повернути гроші ошуканих вкладників

Січ 7, 2022

Рівнянин Василь Цинко впродовж десятиліть не припиняє боротьби за справедливість. Понад 14 років він листувався з президентом Російської Федерації, вимагаючи повернути гроші ошуканих вкладників Ощадбанку СРСР.

Не раз позивався до судів з приводу підвищень тарифів на комунальні послуги та енергоносії. А нещодавно Василь Цинко, який очолює Всеукраїнську спілку ошуканих вкладників «Ощадного банку» СРСР, надіслав звернення до Президента України Володимира Зеленського.

– Чого добиваєтеся цього разу?

– Справедливості. Держава Україна взяла на себе зобов’язання повернути вклади Ощадбанку. Про це йдеться у Постанові Верховної Ради від 20 березня 1991 року. Згідно зі статтею 3 Конституції України «Держава відповідає перед людиною за свою діяльність», а стаття 102 Основного Закону гласить, що «Президент України є гарантом додержання Конституції, прав і свобод людини». Отож і звернувся до Володимира Зеленського, який є гарантом справедливості.

Ідеться про ошуканих вкладників. За даними академіка Ігоря Юхновського, борг Ощадбанку СРСР перед вкладниками станом на 1 січня 1991 року складав 150,5 мільярда гривень. Свого часу людям повернули «юліну тисячу» (Юлії Тимошенко), а згодом 1000 «віктора» (Віктора Януковича). За президенства Петра Порошенка вкладникам нічого не віддали. Якщо в нинішньої влади знайшлися кошти, щоб вакцинованим українцям виплатити по 1000 гривень «єПідтримки», то хіба не можна знайти в бюджеті гроші, щоб виплатити заощадження ошуканим вкладникам Ощадбанку, яким вже виповнилося 60 і більше років?

– Але ж ідеться про чималі гроші. Де їх узяти?

– Було б бажання, а вихід завжди знайдеться. От взяти, для прикладу, та й розформувати державні установи та інстанції, що наплодили посередників-присосок, які, нічого не роблячи, лише наживаються на українцях. Особливо ж в енергетичній сфері. Мабуть, доречно було б зменшити зарплати чиновникам, які отримують десятки тисяч на місяць, а дехто й сотні тисяч, коли мільйони простих людей зі шкіри пнуться, щоб вижити на 2-3 тисячі пенсії чи мінімальну зарплату. Адже в жодній цивілізованій країні немає такої, як в Україні, фінансової та матеріальної прірви між бідними і багатими.

Врешті-решт, аби хоч якось компенсувати ошуканим вкладникам втрати, можна було б надати їм право оплачувати в Ощадбанку комунальні послуги без комісійних. А хіба так складно скасувати податок на додану вартість у житлово-комунальній сфері, який годує лише олігархів? Польща ж змогла ліквідувати ПДВ на сільгосппродукцію, а Україна душить своїх громадян непомірними тарифами та цінами.

У своєму зверненні до Президента Володимира Зеленського я виклав свої пропозиції. А ще написав про те, що за вирішення цієї проблеми, яка виявилася не по зубах п’ятьом його попередникам, нинішньому гаранту були б щиро вдячні понад 18 мільйонів ошуканих вкладників Ощадбанку.

Василь БУСЬКО

Джерело: 7dniv.rv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *