• Пт. Бер 29th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

Розглядають можливість введення додаткових виплат для компенсації зростання цін на продукти

Січ 9, 2022

У 2022 році інфляція в сировинній продовольчій групі товарів може становити від 10% до 20%, що призведе до інфляційного стрибка до 8-10% і, своєю чергою, потребуватиме антикризових заходів.

Про це в коментарі виданню “Інтерфакс-Україна” заявив радник Президента України Володимира Зеленського Олег Устенко.

Він переконує, що цьогоріч слід очікувати значно підвищення цін на продукти, що водночас може стати інфляційним шоком.

“Базовий прогноз на 2022 рік, який мені видається найбільш реалістичним, – це збільшення цін на сировинну продовольчу групу (зерно, цукор, какао тощо) від 10% до 20%. Враховуючи, що продовольча група в українському споживчому кошику більше ніж вагома – майже 50%, таке збільшення цін може стати серйозним інфляційним шоком”, – заявив Устенко.

Радник президента зазначив, що 20-відсотковий ціновий шок за продовольчою сировинною групою може призвести до інфляційного стрибка від 8% до 10%.

Устенко пояснив, що як антикризові заходи можуть розглядатися різні доплати незахищеним верствам населення, зокрема виплати за аналогією з програмою “єПідтримка”, в рамках якої вакциновані українці можуть отримати 1 тис. грн і витратити її на конкретні цілі.

“В Офісі президента позиція більше ніж чітка: передусім мають отримати підтримку найбільш вразливі та незахищені верстви населення”, – запевняє радник президента. – Це можуть бути і додаткові виплати для компенсації зростання цін, і запровадження food stamp (продуктові картки – ред.) у системі “Дія” – так званих “продуктових чеків”, як це практикується в США. Але це антикризові заходи, які можуть упроваджуватися в разі необхідності.

За його словами, базовий сценарій зростання інфляції, який розглядає ОП, це інфляція на рівні 7% у 2022 році.

Довідка: “The food stamp program” –  програма видачі продуктових талонів – одна з федеральних програм допомоги жителям Сполучених Штатів Америки, які не мають доходів або мають низькі доходи. 

Джерело: 7dniv.rv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *