• Пт. Кві 26th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

Білорусь є небезпечною для біженців – правозахисники

Січ 10, 2022

Білорусь є небезпечною для біженців, а тому необхідно організувати гуманітарний коридор для отримання ними можливості міжнародного захисту.

Про це йдеться в аналітичному матеріалі білоруської правозахисної організації Human Constanta.

За даними правозахисної організації, в Білорусі у транзитній зоні залишаються близько тисячі біженців. Загальна ж кількість осіб, які шукають притулку в країні невідома.

В аналітичній записці сказано, що після виборів 2020 року влада Білорусі почала репресивні заходи проти громадян інших країн, які вже тривалий час живуть на території країни. Понад 170 іноземців були затримані після президентських виборів та притягнуті до відповідальності за участь у протестах. Багато з них стали жертвою тортур та дискримінації внаслідок затримання.

Крім того, правозахисники кажуть, що в Білорусі немає окремих приміщень для утримання іноземних громадян у випадку порушення ними міграційного законодавства. Також нема окремих приміщень для утримання людей, які шукають захисту. В обох випадках їх утримують у СІЗО, які не є пристосовані для тривалого перебування. Окремо наголошено, що Білорусь неодноразово депортувала іноземців з країни попри гуманітарні застереження Комітету з прав людини ООН.

В організації заявляють, що близько 3 тисяч біженців залишили Білорусь на евакуаційних рейсах. Проте, як кажуть правозахисники, добровільність цього повернення викликає запитання.

З огляду на ці факти правозахисники вважають Білорусь небезпечною країною для перебування біженців.

Організація Human Constanta рекомендує організувати гуманітарний коридор для транзитних біженців, що знаходяться на території Білорусі. Вона рекомендує надавати адресну фінансову допомогу біженцям та унеможливлювати потрапляння коштів в руки білоруських держслужбовців.

Ситуація на кордонах Білорусі з Польщею та Литвою залишається напруженою. Раніше інформаційна агенція Frace Press повідомляла, що команду розслідувачів ООН не допустили до польсько-білоруського кордону для моніторингу ситуації. У доступі групі представників ООН відмовили польська та білоруська сторони.

“Ми закликаємо влади обох країн надати доступ до прикордонних територій… та припинити практики, які наражають мігрантів та біженців у ризик”, – заявили розслідувачі ООН.

Що відомо

  • Міграційна криза на кордоні Білорусі з Польщею, Литвою, Латвією триває із серпня. Країни звинувачують Білорусь у спеціально створеному міграційному тиску в рамках ворожих гібридних дій проти них як країн ЄС.
  • 26 листопада президент Польщі Анджей Дуда заявив, що мігранти вдаються до спроб перетнути білорусько-польський кордон малими групами.
  • У Прикордонній службі Польщі повідомили, що у ніч на 13 листопада білоруські військові намагалися прорвати огорожу на кордоні з Польщею за допомогою службової машини. Водночас мігранти застосували проти польських прикордонників сльозогінний газ. Також 13 листопада польська сторона повідомила про загибель свого військово на кордоні з Білоруссю внаслідок нещасного випадку.
  • 5 грудня Польська прикордонна служба заявила, що білоруські прикордонники кидали шумові петарди через польський кордон.
  • Невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко заперечив причетність країни до організації міграційної кризи та попередив ЄС про відповідь у разі запровадження нових санкцій.
  • МВС України вирішило посилити присутність прикордонників на кордоні з Білоруссю. А секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов повідомив, що Україна реагуватиме за законом на загострення ситуації на кордоні з Білоруссю.

Джерело: Суспільне.Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *