• Нд. Тра 5th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

Найсучасніше обладнання для виявлення туберкульозу отримала лабораторія Рівненщини

Січ 30, 2022

Клініко-діагностична лабораторія Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру РОР отримала сучасне медичне устаткування – Xpert MTB XDR.

Це тест для виявлення ДНК мікобактерії туберкульозного комплексу з широкою медикаментозною резистентністю, що виконується в системі Gene-Xpert.

 Апарат являє собою діагностичний тест для швидкої діагностики в якому використовується гніздова полімеразна ланцюгова реакція у пробах необробленого харкотиння, – розповідає в.о. заввідділення клініко-діагностичною лабораторією Людмила Кокота.

Автоматизований діагностичний тест проводиться в одноразових картриджах і призначений для експрес-тестування на стійкість до туберкульозу у пацієнтів із множинною лікарською стійкістю.

– Результат готовий за півтори години, – каже Людмила. – Xpert MTB XDR дозволяє за короткий час виявити резистентність або чутливість до таких препаратів, як амікацин, капреоміцин, канаміцин, фторхінолони, етіонамід, ізоніазид.

Зауважимо, що наразі це єдиний апарат у Рівненській області.

– Попри складні часи ми робимо усе можливе, щоб робота нашого центру була на високому рівні, а без сучасного медичного обладнання це не можливо. Попереду ще багато роботи і ми робимо її з турботою про наших пацієнтів, – підсумовує директор медичного центру Федір Аврука.

Повідомляє Рівненська обласна рада

Джерело: 7dniv.rv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *