• Вт. Кві 16th, 2024

AllNewsRivne

Всі новини Рівного

Польща висилає ще двох білоруських дипломатів

Бер 15, 2021

Дипломатична війна” між країнами почалася, коли офіційний Мінськ 9 березня оголосив про висилку консула Генерального консульства Республіки Польща в Бресті Єжи Тимофеюка. Повідомляється, що МЗС Білорусі було обурене участю дипломатичного працівника 28 лютого в неофіційному заході, присвяченому “дню проклятих солдатів” – учасників антикомуністичного підпілля у Польщі після Другої світової війни.

Як зазначає агентство AFP, польські солдати, вшануванню пам’яті яких було присвячено захід у Бресті, спочатку боролися проти окупації з боку нацистської Німеччини, а згодом – проти радянських військ. Вони часто застосовували насильство щодо представників інших національностей, зокрема, білорусів. Ці польські солдати чинили опір до 1950-х років.

10 березня Варшава оголосила про висилку дипломата посольства Білорусі. А Мінськ у відповідь вирішив вислати з країни керівника і консула Генерального консульства Польщі у Гродно. У незареєстрованому Союзі поляків Білорусі (СПБ) вважають, що гродненських консулів оголосили персонами нон грата і висилають за участь у традиційному щорічному ярмарку ремісників “Казюки”, який провів СПБ, тобто за участь у несанкціонованій акції.

Проведення неурядовими організаціями обох країн провокаційних заходів з історичним підтекстом є найвигіднішим для Росії, яка намагається не випустити Білорусь із зони свого геополітичного впливу та створити конфлікти із сусідами – Україною та Польщею, а головне з ЄС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *